Kuuma kesä vaikuttaa kulutustottumuksiimme: ota nämä asiat huomioon!

Kesä on jälleen kuumimmillaan ja hellerajat paukkuvat. Se tarkoittaa myös kasvavaa tarvetta nesteen juomiselle. Vaikka uusia juomatottumuksia tulee, on Suomessa silti myös osa juomatottumuksista vuodesta toiseen samanlaisia. Näin on esimerkiksi kuuma kahvi, jonka juomisessa olemme maailman mittapuussa aivan kärkikahinoissa.  Sen sijaan kylmää kahvia, eli ”ice coffeeta” juomme kylmän ilmastomme takia vähän.

Niin sanotut virvokejuomat, joita kutsutaan myös soodaksi, popiksi tai hiilihappojuomaksi, ovat hiilihapollisia juomia, jotka juodaan yleensä kylmänä. Niitä on saatavana monissa eri mauissa, ja ne on usein makeutettu sokerilla tai keinotekoisilla makeutusaineilla. Virvoitusjuomat ovat maailman suosituin juomatyyppi, ja kaikenikäiset ihmiset käyttävät niitä säännöllisesti.

Vesi, maustetut vedet ja energiajuomat

Kivennäisvedet ja hedelmämehut ovat nykyisin suosittuja juomia, erityisesti kesällä. Nämä juomat eivät yleensä sisällä hiilidioksidia, mutta ne voivat olla kuohuvia tai hiilihapottomia. Viime vuosina myös niin sanotut energiajuomat ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa. Energiajuomat sisältävät usein kofeiinia ja muita piristeitä sekä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. Vanhempien tulisikin olla tarkkoja sen suhteen, missä iässä lapset pääsevät näitä juomia juomaan ja millaisia määriä.

Energiajuomat ovat myös hyvin koukuttavia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että energiajuomia säännöllisesti nauttivilla ihmisillä on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Energiajuomat sisältävät myös paljon sokeria, millä voi olla yhtäläisyyksiä nuorten liikalihavuuteen.

Vesi on olennainen osa ruokavaliota, ja sitä tulisi juoda päivittäin. Suositeltu päivittäinen vedensaantisuositus on 2–3 litraa aikuisille. Veden juomisella on monia etuja: se auttaa säätelemään kehon lämpötilaa, poistaa myrkkyjä kehosta, kosteuttaa kudoksia ja ehkäisee ummetusta. Siksi on tärkeää juoda riittävästi vettä vuoden ympäri. Suomessa vesijohtovesi on hyvälaatuista ja turvallista juoda. Monet ovatkin sitä mieltä, että suomalainen vesijohtovesi on maailman parasta. Voit myös ostaa pullotettua vettä, mutta se ei ole Suomessa välttämätöntä.

Urheilujuomat

Urheilujuomat on suunniteltu auttamaan urheilijoita nesteytymään ja täydentämään elektrolyyttejä raskaan liikunnan jälkeen. Urheilujuomat ovat kuitenkin suosittuja myös muiden kuin urheilijoiden keskuudessa, ja niitä nautitaan usein osana terveellisiä elämäntapoja. Urheilujuomat sisältävät yleensä paljon sokeria ja kaloreita, joten niitä tulisi nauttia maltillisesti.

Virvoitusjuomille on monia terveellisiä vaihtoehtoja, kuten kuohuvaa vettä, yrttiteetä, hedelmämehua ja maitoa. Näissä juomissa on usein vähemmän sokeria ja kaloreita kuin virvoitusjuomissa, ja ne voivat myös tarjota tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja mineraaleja.

Alkoholijuomia vain maltilla.

Alkoholijuomat sisältävät usein paljon kaloreita, ja niiden nauttiminen voi johtaa helposti ylipainoon tai rasvamaksaan. Alkoholijuomat voivat myös vaikuttaa negatiivisesti mielialaan, kuntoon ja tulokseen. Siksi alkoholia tulisi nauttia maltillisesti tai olla käyttämättä sitä lainkaan.

Alkoholin väärinkäyttö on siis erittäin vaarallista terveydelle, ja se voi johtaa maksakirroosiin, sydänsairauksiin ja dementiaan. Se ei tarkoita, etteikö täysi-ikäinen voisi juoda lainkaan alkoholijuomia, vaan sitä, että alkoholia sisältäviä juomia on juotava maltilla.

Nikotiinipussit ja muut nikotiinituotteet

Nikotiinipussit ovat kasvattaneet suosiota Suomessakin viime vuosina. Monilla ne toimivat tapana päästä eroon tupakanpoltosta. Käyttötavaltaan nikotiinipussit muistuttavat nuuskaa, jota niin ikään laitetaan huulen alle vaikuttamaan. Nikotiinipusseja on eri makuisia ja niitä voi tilata myös netistä.

Nikotiinipusseista näkee käytettävän myös termejä valkoinen nuuska, nikotiininuuska ja tupakaton nuuska. Käytännössä kaikki nämä tarkoittavat samaa asiaa. Nikotiininuuskassa on nikotiinin lisäksi makuaineita, täyteainetta, kuituja ja natriumkarbonaattia. Perinteisen nuuskapussityylisen mallin lisäksi nikotiinipusseja hyvin litteinä pusseina.

Vastaa

Previous post Ideoita pelihuoneen sisustamiseen
Next post Terveellinen elämä – pienet muutokset tottumuksissa voivat saada aikaa ihmeitä