Terveellinen elämä – pienet muutokset tottumuksissa voivat saada aikaa ihmeitä

Nyt on se aika vuodesta, kun rantakuntoja jälleen tarkastetaan. Kun ihminen on uikkarisellaan, liikakiloja ei saakaan samaan tyyliin piiloon, kuin yleensä. Moni ”jojotteleekin” painon suhteen, eli aloittaa ankaran salitreenaamisen alkuvuonna päästäkseen kesäksi rantakuntoon. Ja kesän tultua sallii itselleen herkuttelun ja epäterveellisemmät elämäntavat. Vaikka herkuttelu silloin tällöin onkin sallittua, on ihmisille paras vaihto elää terveellisesti vuoden ympäri.

Syö enemmän hedelmiä ja vihanneksia

Hedelmät ja vihannekset ovat välttämättömiä hyvän terveyden kannalta. Ne ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja. Runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio voi auttaa vähentämään kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, aivohalvauksen, syövän ja tyypin 2 diabeteksen, riskiä.

Vähennä myös tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria. Tyydyttyneitä rasvoja on eläintuotteissa, kuten voissa, kermassa, täysrasvaisessa maidossa ja rasvaisessa lihassa. Sitä on myös joissakin kasviöljyissä, kuten kookos- ja palmuöljyssä. Sokeria on esimerkiksi makeisissa, kakuissa, kekseissä ja hiilihappojuomissa. Liian runsas tyydyttyneen rasvan syöminen ja sokeri voivat lisätä riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, aivohalvaukseen ja tyypin 2 diabetekseen.

Ole aktiivisempi

Aktiivisuus on yksi parhaista asioista, joita voit tehdä terveytesi hyväksi. Se voi auttaa sinua hallitsemaan painoasi, vähentämään kroonisten sairauksien riskiä ja tuntemaan olosi hyväksi. On monia tapoja olla aktiivinen, kuten kävely, juoksu, luonnossa liikkuminen, pyöräily ja kuntosalilla käyminen. Tavoittele vähintään 30 minuuttia kohtalaisen intensiivistä liikuntaa useimpina päivinä. Kohtuullisen intensiivinen liikunta tarkoittaa tarpeeksi kovaa työtä, jotta sydämen syke nousee ja hiki nousee.

Nikotiinipussit auttavat eroon tupakanpoltosta

Tupakointi on yksi tärkeimmistä ehkäistävissä olevien kuolemien syistä myös Suomessa. Jos tupakoit, lopettaminen on ehkä paras päätöksesi elämäsi aikana, ainakin terveytesi puolesta. Mitä aikaisemmin lopetat tupakoinnin, sitä enemmän terveyshyötyjä saat.

Tupakoinnin lopettamiseen on monia tapoja, ja nikotiinipussit ovat yksi niistä. Nikotiinipussit  zyn auttavat antamalla hallitun määrän nikotiinia, mikä poistaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet ja mielihalut. Nikotiinipussit kulkevat huomaamattomasti mukana erilaisissa tilanteissa, pussin voi sujauttaa suuhun vaikka ennen palaverin alkua tai valtion virastossa vierailemista. Pussit tulevat tyypillisesti kiekon muotoisessa rasiassa, joka kulkee mukana esimerkiksi housun etutaskussa.

Nuku riittävästi

Uni on tärkeää fyysiselle ja henkiselle terveydellemme. Unen puute voi johtaa kroonisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, aivohalvaukseen ja diabetekseen. Se voi myös vaikuttaa mielenterveyteemme ja johtaa ahdistuksen ja masennuksen kaltaisiin sairauksiin. Useimmat aikuiset tarvitsevat 7–8 tuntia unta päivässä.

Moni laiminlyö unen merkityksen elämässään, vaikka käytämmekin sängyssä noin kolmanneksen päivästä, joka päivä. Hyvät yöunet ovat olennaisen tärkeitä fyysiselle ja henkiselle terveydellemme. Se voi auttaa meitä tuntemaan olomme levänneeksi ja virkeäksi ja valmiiksi ottamaan päivän haasteet ja murheet vastaan.

Vähennä stressiä elämässäsi

Stressi on yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen kannalta. Stressi voi johtaa mielenterveysongelmiin, kuten ahdistukseen ja masennukseen, ja se voi myös lisätä riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin. Tunnista siis mitkä tekijät aiheuttavat stressiä elämässäsi ja pyri poistamaan tai vähentämään näitä tekijöitä elämässäsi.

Vastaa

Previous post Kuuma kesä vaikuttaa kulutustottumuksiimme: ota nämä asiat huomioon!